Gården

Hansagården ligger i lantlig och vacker miljö öster om byn Tolsjö, ca 8 km norr om Lidköping på vägen mot Kållandsö och Läckö Slott. Det är lätt att ta sig hit året om och vi har asfalterad väg ända fram till gården.

Nuvarande Hansagården byggdes runt 1870 och omfattar 12,5 ha jord och 12,5 ha skog, två sjötomter + impediment. Från 2015 brukar vi både mark och skog själva. Vallar ska anläggas för produktion av grovfoder och bete. Sjötomterna är utarrenderade.

Vi flyttade in 2000 och har annlagt en stor parkering, ridbana och renoverat stallet. Vi har även dragit in kommunalt vatten och avlopp, fiber och jordvärme.

I huset finns mycket kvar från den ursprungliga inredningen, vi har järnspis och bakugn kvar i köket och kakelugnar i tre rum. "Salen" ,matsalen, är ca 30 kvm och har fått ha kvar sin gamla stil med möbler och inredning och det rummet används mest vid kalas och fester. 2007 inredde vi övervåningen på huset i varsam och gammaldags stil. Boytan är ca 220 kvm. På gården bor jag och min man Torbjörn, våra två barn Simon och Jonna, två hundar, en katt, en liten flock med Gotlandsfår och såklart ett gäng islandshästar!

 

Stallet

dsc00113.jpg

Luftigt och lugnt stall!

Stallet har inget innertak utan det är öppet i nock för att få in frisk luft och transportera bort dålig luft. I det här stallet mår hästarna väldigt bra då det aldrig blir rått och fuktigt. Jag strör med spånpellets, i alla boxar finns gummimattor som isolering från det kalla golvet, det gör också att de inte halkar lika lätt när de reser sig upp efter en tupplur. Boxarna är robusta med tystgående skjutdörrar från pegasus.  Sedan början av 2015 har jag haft hästarna på lösdrift året om. Stallet används endast då hästarna ska ridas eller vid sjukdom då boxvila krävs.

 Vatten

Utomhus står vattnet i en balja i skuggan och på vintern byts denna ut till en thermobar så hästarna alltid har tillgång till fritt vatten.

 Foder

Hästarna fodras med bra hö eller hösilage samt fri tillgång på halm. Hösilagegivan anpassas efter väder och hästarnas hull, ju kallare det är desto mer behöver hästarna eftersom det går åt energi till att hålla värmen. Halmen gör att det finns något att plocka med så hästarna aldrig står med tom mage. Jag fodrar med ekologisk halm.

 Hagar

Hagarna är både platta och kuperade och med berg och skog. Hästarna går ute på lösdrift och har ligghallar i hagarna.

Utedass

Till våra besökare har vi ett mysigt utedass med plats för två :)

 

Sadelkammare

  

Sadelkammaren/fikarummet används av oss som har hästar här och är också mitt "kontor". Här har vi plats för hästens saker! Jag har inga hyllor eller garderober till täcken utan hänger upp allt på krokar för att förhindra angrepp av mögel eller skadedjur.

 

 006.jpg

Tvättrummet

Vi har också det gamla mjölkrummet kvar. Därinne är alltid varmt och gott och där har vi diskbänk med varmt och kallt vatten så vi kan tvätta bett m.m. Alldeles utanför har vi spolspiltan där hästarna kan få en varm dusch om de behöver.

Magasinet 

Är kurslokal och fikarum till mina elever. Den ligger en trappa upp i vårt magasin.

 

Ridbanan

Vi har en ridbana som är 20x40 m. Här tränar jag mina hästar och elever om vi inte rider ut.

 

 Ridvägar 

Här finns fina ridvägar, både skog och grusvägar och från gården tar man sig ut på ridturen utan att behöva rida på trafikerad väg. Det är fantastiskt fina skogar här och vi rider ofta längs Vänerns vackra sjökant med idylliska sommarställen och utsikt över Kinneviken.